5 ÉVVEL TOVÁBB ÉLHETSZ EGÉSZSÉGESEBBEN, HA RENDSZERESEN ESZEL EBBŐL – KUTATÁS IS IGAZOLTA

 


5 ÉVVEL TOVÁBB ÉLHETSZ, HA RENDSZERESEN ESZEL EBBŐL – KUTATÁS IS IGAZOLTA


Az omega-3 zsírsavnak számos egészségügyi előnye ismert, ám azt csak nemrég fedezték fel a kutatók, hogy akár évekkel is meghosszabbíthatja az életünket, ha kellőképpen magas a vérünkben az ómega-3 zsírsav szintje.




Ez a többszörösen telítetlen zsírsav igen sokféle élelmiszerben megtalálható természetes módon, de számos olyan étrend-kiegészítőt is találunk, melyben főszerepet játszik. 


Egy nemrég elvégzett kutatás megvizsgálta, van-e összefüggés az omega-3 zsírsav és az emberi élettartam között. 


Kiderült, hogy főként a 65 év felettiek egészség megőrzésében van különösen fontos szerepe.


Ezek az omega-3 zsírsavak jótékony hatásai


Az omega-3 zsírsavakat, melyek hozzájárulnak a sejtmembránok kialakulásához, „esszenciálisnak” tekintik, miután a szervezet önmagában nem tudja előállítani őket.


Az omega-3 zsírsavat a szervezetünk nem tudja előállítani, de több élelmiszerrel is bejuttathatjuk


Az omega-3-ak energiát biztosítanak a szervezet számára, továbbá olyan eikozanoidok képzésére használja fel a testünk, melyek kulcsszerepet játszanak a gyulladások megelőzésében, így minden olyan betegség megakadályozásában, amelyek hatással vannak a szervezet szív- és érrendszerére, a tüdőre, valamint az immun- és endokrinrendszerre.


Egyes tanulmányok szerint az ómega-3-ban gazdag étrend összefüggésben áll a rák, illetve az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével, valamint a főként ízületi gyulladással és fájdalommal járó, gyógyíthatatlan autoimmun betegség, a rheumatoid arthritis tüneteit is mérsékeli.


A láncdohányzást nem ellensúlyozza az omega-3 


Ismerve az omega-3 zsírsavak jótékony hatását, a barcelonai kutatók azt szerették volna kideríteni, hogy milyen szerepet játszik az omega-3 az emberek várható élettartamában. 


A tizenegy évig tartó vizsgálat során több mint kétezer résztvevő életét követték nyomon, és elemezték a kutatásban bevont emberek laboreredményeit.


A vizsgálatban részt vevőket négy csoportra osztották:


magas omega-3-szinttel rendelkező emberek, akik nem dohányoztak


magas omega-3-szinttel rendelkező emberek, akik dohányoztak


alacsony omega-3-szintű emberek, akik nem dohányoztak


alacsony omega-3-szintű emberek, akik dohányoztak


Elemzésük szerint azoknak az embereknek volt a legmagasabb a várható élettartama, akiknek magas volt a vérében az omega-3-szintjük, és akik nem dohányoztak. 


A magas omega-3-szinttel rendelkező, dohányzó, valamint az alacsony ómega-3-szinttel rendelkező nem dohányzók túlélési becslései szinte azonosak voltak. 


A VÁRHATÓ ÉLETTARTAMA AZOKNAK AZ EMBEREKNEK VOLT A LEGRÖVIDEBB, AKIKNEK ALACSONY VOLT AZ ÓMEGA-3-SZINTJÜK, ÉS DOHÁNYOZTAK.


Ez a vizsgálat megerősítette azt a korábbi tapasztalatot, miszerint, ha az olajos halakat rendszeresen beiktatjuk az étrendünkbe, akkor megemelkedik az ómega-3 zsírsavak szintje a vérben, ami akár öt évvel is meghosszabbítja a várható élettartamot.


A kutatók megállapították azt is, hogy a rendszeres dohányzás 4,7 évet vesz el a várható élettartamból, vagyis majdnem annyival rövidíti meg az életünket, mint amennyivel meghosszabbíthatja a magas ómega-3-szint a vérben.


Fogyasszunk minél több ómega-3-ban gazdag ételt


A kutatást végző orvosok éppen ezért arra ösztönöznek bennünket, hogy az egészségünk érdekében növeljük a szervezetünk omega-3-szintjét, melynek ismerete ugyanolyan fontos, mint a koleszterinünk vagy a vérnyomásunk ismerete.


A tengeri halak, például a lazac, a tonhal, a makréla, a szardínia és a hering mellett kiváló ómega-3-forrás a lenmagolaj, a szójabab, a repceolaj és a chiamag.


Ez az étrend-kiegészítő véd a rák ellen, de most egy fontos mellékhatására jöttek rá


A halolajnak számos egészségügyi előnye van, ám nemrég kiderült, hajhullás!


https://divany.hu/szuloseg/omega-3/