5 ÉVVEL TOVÁBB ÉLHETSZ, HA RENDSZERESEN ESZEL EBBŐL – KUTATÁS IS IGAZOLTA
Az omega-3 zsírsavnak számos egészségügyi előnye ismert, ám azt csak nemrég fedezték fel a kutatók, hogy akár évekkel is meghosszabbíthatja az életünket, ha kellőképpen magas a vérünkben az ómega-3 zsírsav szintje.
Ez a többszörösen telítetlen zsírsav igen sokféle élelmiszerben megtalálható természetes módon, de számos olyan étrend-kiegészítőt is találunk, melyben főszerepet játszik.
Egy nemrég elvégzett kutatás megvizsgálta, van-e összefüggés az omega-3 zsírsav és az emberi élettartam között.
Kiderült, hogy főként a 65 év felettiek egészség megőrzésében van különösen fontos szerepe.
Ezek az omega-3 zsírsavak jótékony hatásai
Az omega-3 zsírsavakat, melyek hozzájárulnak a sejtmembránok kialakulásához, „esszenciálisnak” tekintik, miután a szervezet önmagában nem tudja előállítani őket.
Az omega-3 zsírsavat a szervezetünk nem tudja előállítani, de több élelmiszerrel is bejuttathatjuk
Az omega-3-ak energiát biztosítanak a szervezet számára, továbbá olyan eikozanoidok képzésére használja fel a testünk, melyek kulcsszerepet játszanak a gyulladások megelőzésében, így minden olyan betegség megakadályozásában, amelyek hatással vannak a szervezet szív- és érrendszerére, a tüdőre, valamint az immun- és endokrinrendszerre.
Egyes tanulmányok szerint az ómega-3-ban gazdag étrend összefüggésben áll a rák, illetve az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével, valamint a főként ízületi gyulladással és fájdalommal járó, gyógyíthatatlan autoimmun betegség, a rheumatoid arthritis tüneteit is mérsékeli.
A láncdohányzást nem ellensúlyozza az omega-3
Ismerve az omega-3 zsírsavak jótékony hatását, a barcelonai kutatók azt szerették volna kideríteni, hogy milyen szerepet játszik az omega-3 az emberek várható élettartamában.
A tizenegy évig tartó vizsgálat során több mint kétezer résztvevő életét követték nyomon, és elemezték a kutatásban bevont emberek laboreredményeit.
A vizsgálatban részt vevőket négy csoportra osztották:
magas omega-3-szinttel rendelkező emberek, akik nem dohányoztak
magas omega-3-szinttel rendelkező emberek, akik dohányoztak
alacsony omega-3-szintű emberek, akik nem dohányoztak
alacsony omega-3-szintű emberek, akik dohányoztak
Elemzésük szerint azoknak az embereknek volt a legmagasabb a várható élettartama, akiknek magas volt a vérében az omega-3-szintjük, és akik nem dohányoztak.
A magas omega-3-szinttel rendelkező, dohányzó, valamint az alacsony ómega-3-szinttel rendelkező nem dohányzók túlélési becslései szinte azonosak voltak.
A VÁRHATÓ ÉLETTARTAMA AZOKNAK AZ EMBEREKNEK VOLT A LEGRÖVIDEBB, AKIKNEK ALACSONY VOLT AZ ÓMEGA-3-SZINTJÜK, ÉS DOHÁNYOZTAK.
Ez a vizsgálat megerősítette azt a korábbi tapasztalatot, miszerint, ha az olajos halakat rendszeresen beiktatjuk az étrendünkbe, akkor megemelkedik az ómega-3 zsírsavak szintje a vérben, ami akár öt évvel is meghosszabbítja a várható élettartamot.
A kutatók megállapították azt is, hogy a rendszeres dohányzás 4,7 évet vesz el a várható élettartamból, vagyis majdnem annyival rövidíti meg az életünket, mint amennyivel meghosszabbíthatja a magas ómega-3-szint a vérben.
Fogyasszunk minél több ómega-3-ban gazdag ételt
A kutatást végző orvosok éppen ezért arra ösztönöznek bennünket, hogy az egészségünk érdekében növeljük a szervezetünk omega-3-szintjét, melynek ismerete ugyanolyan fontos, mint a koleszterinünk vagy a vérnyomásunk ismerete.
A tengeri halak, például a lazac, a tonhal, a makréla, a szardínia és a hering mellett kiváló ómega-3-forrás a lenmagolaj, a szójabab, a repceolaj és a chiamag.
Ez az étrend-kiegészítő véd a rák ellen, de most egy fontos mellékhatására jöttek rá
A halolajnak számos egészségügyi előnye van, ám nemrég kiderült, hajhullás!
https://divany.hu/szuloseg/omega-3/