Májgyulladás tünetei: 5 figyelmeztető jele

 Májgyulladás tünetei: ez az 5 figyelmeztető jel   


A máj, az emberi szervezet egyik legnagyobb – és legtöbb funkciót ellátó szerve. 


A szervezet koleszterinjének körülbelül a fele is itt készül. 


Jogos a kérdés, milyen diéta adható májgyulladások esetén?


Májgyulladás: a heveny szakasz és a lábadozás


Bármilyen eredetű májgyulladás esetén azonosak az étkezés szempontjai – hiszen a tünetek is hasonlóak:


● Hányinger


● Emésztési zavarok


● Puffadás, teltségérzés


● Étvágytalanság


● Rossz közérzet


Az akut szakasz és a lábadozás étrendje hasonló, mert a kettő között nem lehet éles határvonalat húzni.


Ami biztosan tilos: az alkoholfogyasztás! (Bármely májbetegség esetén, mivel az alkohol gyakorlatilag májméregnek számít.)


Étrend módosítással a májgyulladás ellen


Biztosítani a megváltozott tápanyag-szükségletet, igényt:


● Bőséges folyadék


● Könnyen emészthető szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok


● C-, A- és K-vitamin gazdagság különösen fontos.


Heveny állapot és lassú javulás jellemzi a májgyulladástI. szakasz: az első három nap: citromos, mézes tea, gyümölcslé, gyümölcsszörp, alacsony zsírtartalmú tej, tejeskávé, aludttej ,kefir, joghurt.


II. szakasz: a javulás kezdete: zöldség- és főzelékfélék, burgonya. Levesek, főzelékpüré, nyers vagy főtt gyümölcspüré, érett és rostszegény asztali gyümölcsök.III. szakasz: folytatódik a javulás: sovány sajtok, sovány túró, tojásfehérje, sovány színhúsok (csirke, pulyka, hal). 


Az akut szakban hozzáadott zsír alkalmazása nem javasolt, későbben a növényi olajok.IV. szakasz: további javulás, helyreállás: itt már a beteg megszokott étrendje alkalmazható (igazodva az egészséges táplálkozáshoz).


Néhány általános szabály


Napi több alkalommal kisebb étkezés, akár 5-6 alkalommal is. 


Pszichológiai trükknek tűnik, de fontos: étvágytalan ember tányérjára csak kis mennyiséget helyezzünk!


(inkább kérjen még, minthogy azt is elutasítsa, amit kitettünk...)


Krónikus, idült májgyulladás étrendje: 


Ha a hepatitisz 3-6 hónapos időtartamnál hosszabban áll fenn, már krónikus betegséget jelent, másik eset, ha az akut hepatitisz időnként újra fellángol.


Mi a krónikus májgyulladásban szenvedő ellátásának lényege?


Mivel a krónikus hepatitiszes beteg sovány és alultáplált, a fő cél a tápláltsági állapot és a működés helyreállítása. Lássuk a lépéseket:


● Feltáplálás


● Májműködés támogatása


● Glikogénraktár feltöltése


● Vitamin- és ásványi anyag pótlás


● Alkoholtilalom


● Energia- fehérje- és szénhidrát-gazdagság


● Zsírszegény étrend


● "könnyű-vegyes" étrend


A májgyulladás igen fájdalmas, kellemetlen érzés. 


Forrás: EgészségKalauz


Szénhidrátok


Gyorsan felszívódóak: Gyümölcsök, gyümölcslevek, cukorral, mézzel ízesített tea és limonádé, tejes italok, tejtermékek, kekszek. 


Ezekből a máj glikogént épít fel, tárol, tartalékol.


Összetett szénhidrátok: Elsősorban a keményítő, amely minden lisztben kb. 75%-ban van jelen: búza, rozs, árpa, zab, rizs, burgonya, gesztenye. A főzelékek keményítőtartalma alacsony, kb 5%-os. 


Ezek: kukorica, sárgarépa, zöldborsó, cékla, karalábé, uborka, sütőtök, patisszon, padlizsán, karalábé, karfiol, bimbóskel. 


A szénhidrátok egyben a rosttartalmat is biztosítják.


Puffadás esetén: kihagyandóak az illóolajokat tartalmazó élelmiszerek és a durva rostosak (káposzták, hüvelyesek).


Gyümölcsök: ajánlott az őszibarack, görögdinnye, kivi, meggy, babán, narancs, mandarin, nektarin, kevés sárgabarack és cseresznye. 


Nem javasolt a szilva és egres, panaszt okozhat a körte, málna, eper, szőlő, ribizli (magvasak).


Fontos: az étrend javarészt gabonaipari termék + zöldség és főzelék, gyümölcs, tej, tejtermék. 


Napi 1,5-2 l folyadék szükséges.


Fehérjék


Javasolt a napi 80-100 g bevitele. Ennek kb. felét állati fehérjéből kell megoldani.


● Sovány húsok: sertés, marha, borjú, fiatal szárnyasok


● Felvágottak és házi húskészítmények


● Sovány halak


● Sovány tej- és tejtermékek, túrófélék, sovány sajtok


● Tojás és tojásételek (max. heti 3 alkalommal)


● Gombák: fehérje gazdag, de nehezen emészthető


Fontos: a húsokról a zsíros rész és bőrök eltávolítandóak. 


Tejből, tejtermékből mindig a zsírszegényt kell választani. 


A májgyulladások miatt az aminosav-összetétel is fontos, tehát pl a túró, tojásfehérje, sajtok fogyasztása itt ezért is lényeges.


A májgyulladás igen fájdalmas, kellemetlen érzés. 


Forrás: EgészségKalauz


Zsírok


Javasolt napi bevitel max. 50-70 g, a napi energiaszükséglet 30%-át ne haladja meg. 


Általános szempont a növényi olajok és zsiradékok, margarinok használata.


Ami nem javasolt:


Emésztési panaszokat okozhat, kerülendő a "hagyományosan" zsíros, magyaros étrend:


● sertészsír, tepertő


● füstölt- és zsírszalonna


● angolszalonna, császárhús, kolozsvári szalonna


● hízott szárnyasok, szárnyasbőr


● kövér húsok, zsírosabb halak


● zsíros húskészítmények


● füstölt húsokkal készült élelmiszerek


Vitaminok és ásványi anyagok


Májgyulladásban és utána emelkedik a vitaminszükséglet, tehát ezt állandó jelleggel pótolni kell.


Gondoljunk arra, hogy a C-vitamin a főzés, sütés során elbomlik! Sok saláta, zöldség, gyümölcs fogyasztandó.


Ásványi anyagok: főként a kalcium, magnézium, cink és vas pótlandó (kalcium: tej, magnézium: 


teljes kiőrlésű gabonák, 


cink: húsok, belsőségek, 


vas: máj, húsok, tojássárgája, sötétzöld főzelékek).


Tehát az idült májgyulladásban az étrend jelentősen nem különbözik az egészséges étrend alapszabályaitól, de egyes tápanyagok mennyiségét meg kell emelni.


Nógrádi Katalin dietetikus


Forrás: EgészségKalauz


   https://www.egeszsegkalauz.hu/gyogymodok/betegsegek-es-dietak/majgyulladas-tunetei-ez-az-5-figyelmezteto-jel/p5l8tg5