Májgyulladás tünetei: ez az 5 figyelmeztető jel
A máj, az emberi szervezet egyik legnagyobb – és legtöbb funkciót ellátó szerve.
A szervezet koleszterinjének körülbelül a fele is itt készül.
Jogos a kérdés, milyen diéta adható májgyulladások esetén?
Májgyulladás: a heveny szakasz és a lábadozás
Bármilyen eredetű májgyulladás esetén azonosak az étkezés szempontjai – hiszen a tünetek is hasonlóak:
● Hányinger
● Emésztési zavarok
● Puffadás, teltségérzés
● Étvágytalanság
● Rossz közérzet
Az akut szakasz és a lábadozás étrendje hasonló, mert a kettő között nem lehet éles határvonalat húzni.
Ami biztosan tilos: az alkoholfogyasztás! (Bármely májbetegség esetén, mivel az alkohol gyakorlatilag májméregnek számít.)
Étrend módosítással a májgyulladás ellen
Biztosítani a megváltozott tápanyag-szükségletet, igényt:
● Bőséges folyadék
● Könnyen emészthető szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok
● C-, A- és K-vitamin gazdagság különösen fontos.
Heveny állapot és lassú javulás jellemzi a májgyulladástI. szakasz: az első három nap: citromos, mézes tea, gyümölcslé, gyümölcsszörp, alacsony zsírtartalmú tej, tejeskávé, aludttej ,kefir, joghurt.
II. szakasz: a javulás kezdete: zöldség- és főzelékfélék, burgonya. Levesek, főzelékpüré, nyers vagy főtt gyümölcspüré, érett és rostszegény asztali gyümölcsök.III. szakasz: folytatódik a javulás: sovány sajtok, sovány túró, tojásfehérje, sovány színhúsok (csirke, pulyka, hal).
Az akut szakban hozzáadott zsír alkalmazása nem javasolt, későbben a növényi olajok.IV. szakasz: további javulás, helyreállás: itt már a beteg megszokott étrendje alkalmazható (igazodva az egészséges táplálkozáshoz).
Néhány általános szabály
Napi több alkalommal kisebb étkezés, akár 5-6 alkalommal is.
Pszichológiai trükknek tűnik, de fontos: étvágytalan ember tányérjára csak kis mennyiséget helyezzünk!
(inkább kérjen még, minthogy azt is elutasítsa, amit kitettünk...)
Krónikus, idült májgyulladás étrendje:
Ha a hepatitisz 3-6 hónapos időtartamnál hosszabban áll fenn, már krónikus betegséget jelent, másik eset, ha az akut hepatitisz időnként újra fellángol.
Mi a krónikus májgyulladásban szenvedő ellátásának lényege?
Mivel a krónikus hepatitiszes beteg sovány és alultáplált, a fő cél a tápláltsági állapot és a működés helyreállítása. Lássuk a lépéseket:
● Feltáplálás
● Májműködés támogatása
● Glikogénraktár feltöltése
● Vitamin- és ásványi anyag pótlás
● Alkoholtilalom
● Energia- fehérje- és szénhidrát-gazdagság
● Zsírszegény étrend
● "könnyű-vegyes" étrend
A májgyulladás igen fájdalmas, kellemetlen érzés.
Forrás: EgészségKalauz
Szénhidrátok
Gyorsan felszívódóak: Gyümölcsök, gyümölcslevek, cukorral, mézzel ízesített tea és limonádé, tejes italok, tejtermékek, kekszek.
Ezekből a máj glikogént épít fel, tárol, tartalékol.
Összetett szénhidrátok: Elsősorban a keményítő, amely minden lisztben kb. 75%-ban van jelen: búza, rozs, árpa, zab, rizs, burgonya, gesztenye. A főzelékek keményítőtartalma alacsony, kb 5%-os.
Ezek: kukorica, sárgarépa, zöldborsó, cékla, karalábé, uborka, sütőtök, patisszon, padlizsán, karalábé, karfiol, bimbóskel.
A szénhidrátok egyben a rosttartalmat is biztosítják.
Puffadás esetén: kihagyandóak az illóolajokat tartalmazó élelmiszerek és a durva rostosak (káposzták, hüvelyesek).
Gyümölcsök: ajánlott az őszibarack, görögdinnye, kivi, meggy, babán, narancs, mandarin, nektarin, kevés sárgabarack és cseresznye.
Nem javasolt a szilva és egres, panaszt okozhat a körte, málna, eper, szőlő, ribizli (magvasak).
Fontos: az étrend javarészt gabonaipari termék + zöldség és főzelék, gyümölcs, tej, tejtermék.
Napi 1,5-2 l folyadék szükséges.
Fehérjék
Javasolt a napi 80-100 g bevitele. Ennek kb. felét állati fehérjéből kell megoldani.
● Sovány húsok: sertés, marha, borjú, fiatal szárnyasok
● Felvágottak és házi húskészítmények
● Sovány halak
● Sovány tej- és tejtermékek, túrófélék, sovány sajtok
● Tojás és tojásételek (max. heti 3 alkalommal)
● Gombák: fehérje gazdag, de nehezen emészthető
Fontos: a húsokról a zsíros rész és bőrök eltávolítandóak.
Tejből, tejtermékből mindig a zsírszegényt kell választani.
A májgyulladások miatt az aminosav-összetétel is fontos, tehát pl a túró, tojásfehérje, sajtok fogyasztása itt ezért is lényeges.
A májgyulladás igen fájdalmas, kellemetlen érzés.
Forrás: EgészségKalauz
Zsírok
Javasolt napi bevitel max. 50-70 g, a napi energiaszükséglet 30%-át ne haladja meg.
Általános szempont a növényi olajok és zsiradékok, margarinok használata.
Ami nem javasolt:
Emésztési panaszokat okozhat, kerülendő a "hagyományosan" zsíros, magyaros étrend:
● sertészsír, tepertő
● füstölt- és zsírszalonna
● angolszalonna, császárhús, kolozsvári szalonna
● hízott szárnyasok, szárnyasbőr
● kövér húsok, zsírosabb halak
● zsíros húskészítmények
● füstölt húsokkal készült élelmiszerek
Vitaminok és ásványi anyagok
Májgyulladásban és utána emelkedik a vitaminszükséglet, tehát ezt állandó jelleggel pótolni kell.
Gondoljunk arra, hogy a C-vitamin a főzés, sütés során elbomlik! Sok saláta, zöldség, gyümölcs fogyasztandó.
Ásványi anyagok: főként a kalcium, magnézium, cink és vas pótlandó (kalcium: tej, magnézium:
teljes kiőrlésű gabonák,
cink: húsok, belsőségek,
vas: máj, húsok, tojássárgája, sötétzöld főzelékek).
Tehát az idült májgyulladásban az étrend jelentősen nem különbözik az egészséges étrend alapszabályaitól, de egyes tápanyagok mennyiségét meg kell emelni.
Nógrádi Katalin dietetikus
Forrás: EgészségKalauz
https://www.egeszsegkalauz.hu/gyogymodok/betegsegek-es-dietak/majgyulladas-tunetei-ez-az-5-figyelmezteto-jel/p5l8tg5