7 ok, amiért megéri gyakrabban savanyú káposztát fogyasztani! A savanyú káposztát már 2000 éve ismeri és fogyasztja az emberiség, de azt gondolnád, hogy kifejezetten egészséges is?


7 ok, amiért megéri gyakrabban savanyú káposztát fogyasztani!


Káposztás tojásos virslis tekerentyű


Rakott kel imádóknak is érdemes


elkészíteni!





A savanyú káposztát már 2000 éve ismeri és fogyasztja az emberiség, de azt gondolnád, hogy kifejezetten egészséges is?



Olvasd el, mire jó akár egy adag savanyú káposzta!


A savanyú káposztát nagyon régóta ismeri az emberiség, 





Kínában már 2000 évvel ezelőtt is használták az ételek tartósítására, ám ez a „köret” ennél jóval többre képes, ráadásul sokan nem is gondolnák, milyen előnyökkel jár, ha az étrendünk részévé tesszük! 


Íme, 7 ok, amiért megéri savanyú káposztát fogyasztani!


1. Mert egészséges. 


Méghozzá NAGYON!


Mielőtt bármit is mondanánk, csak nézzük meg, egy kis tál (140 gramm) savanyú káposzta mit is tartalmaz!


C-vitamin: a javasolt napi beviteli érték 35 százaléka


K-vitamin: a javasolt napi beviteli érték 23 százaléka


Vas: a javasolt napi beviteli érték 12 százaléka


Magnézium: a javasolt napi beviteli érték 11 százaléka


B6-vitamin: a javasolt napi beviteli érték 9 százaléka


Folsav: a javasolt napi beviteli érték 9 százaléka


Kálium: a javasolt napi beviteli érték 7 százalék


Nátrium: a javasolt napi beviteli érték 39 százaléka


Kalória: 27


Zsír: 0 gramm


Szénhidrát: 7 gramm


Rost: 4 gramm


Fehérje: 1 gramm


És ez csak egy apró tál…


A savanyú káposzta az erjesztés miatt lesz különösen egészséges. 


A folyamat ugyanis elpusztítja a baktériumokat, a cukrot szerves savakká alakítja, és olyan probiotikumokat állít elő, mint amik a joghurtban és a kefirben találhatóak.1




2. Mert segít az emésztésben


Klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hogy a savanyú káposzta nemcsak javítja a vitaminok felszívódásának gyorsaságát és hatékonyságát, hanem mellette segít az emésztés helyreállításában is!


A savanyú káposzta emellett olyan enzimeket is tartalmaz, amik segítenek lebontani kisebb részekre a táplálékot, így felgyorsítva és helyrerázva az emésztést.3


Ugyanezek a probiotikumok megszűntethetik a puffadást, megszabadítanak a gázoktól, sőt, megállítják a hasmenést is!


3. Mert akár betegségektől is megvédhet


A savanyú káposztában úgynevezett „jótékony baktériumok”, azaz a már emlegetett probiotikumok találhatóak, amik egyfajta védővonalat hoznak létre a szervezetben, így megakadályozva, hogy bejuthassanak a baktériumok, és így a betegségek.


Ráadásul nemcsak a megelőzésre jó, a betegségek kezelése során is hatékony extra segítség lehet! 


Egy 2014-es kutatás beszámolója szerint a probiotikumokban gazdag ételek – mint a savanyú káposzta 


– 33 százalékkal csökkentik az esélyét annak, hogy antibiotikumokat kelljen szednünk a betegség elűzéséhez, azaz az ételben lévő anyagok önmagukban képesek lehetnek kikúrálni.


Azt pedig mondanunk sem kell, hogy a fent már listázott vitaminmennyiség is milyen jó hatással lehet az egészségünkre…


4. Mert még a fogyásban is segíthet


A hatékony fogyókúra egyik legfontosabb eleme, hogy elsőként rendbe rakjuk az emésztésünket.


Mint arról már írtunk, a savanyú káposzta ebben segít, ráadásul kalóriában szegény, rostban viszont gazdag, azaz könnyen elérhető vele a teltségérzet!


Még a tudósok sem értik pontosan, minek is köszönhető ez a „mellékhatás”, de a probiotikumokban gazdag ételek által hasznosabban dolgozza fel a zsírt is a szervezet, ami meggyorsíthatja a fogyást.


5. Segíthet a stressz elűzésében


Köztudott, hogy hangulatunk befolyásolja, mit eszünk, ám ez fordítva is igaz, az ételektől is lehet jobb vagy rosszabb a kedélyállapotunk.


A tudósok egyértelmű összefüggéseket találtak az utóbbi időben: 


a kedvünk nagyban függ attól is, milyen állapotok uralkodnak a beleinkben.


A belek ugyanis állandó jelzéseket küldenek az agyunk felé a nap 24 órájában, és ha ott baj van, annak konkrét következményei lehetnek arra nézve, hogyan látjuk és érzékeljük a világot magunk körül.


Logikus tehát, hogy ha olyan ételeket fogyasztunk, amik jó hatással vannak az emésztésünkre, az agyunk is „szebbnek látja a világot”, és a stresszt is sokkal jobban kezeli.


6. A rákos megbetegedések megelőzésében is lehet szerepe


Tudjuk, túlzásnak tűnhet, ha azt mondjuk, a savanyú káposzta segíthet megelőzni a rákot, de konkrét kutatások bizonyítják, ez az étel olyan antioxidánsokat tartalmaz, amik megelőzik a DNS-ünk károsodását, megállítják a mutációkat és blokkolják a túlzott mértékű sejtnövekedést, ami akár tumor fejlődéséhez is vezethet.11


Egy friss kutatás azt vizsgálta, képes-e a nőknél megelőzni a mellrák kialakulásának esélyét a káposzta. 


A beszámolók szerint azok a nők, akik rendszeresen fogyasztottak káposztát, 72 százalékkal csökkentették az esélyüket arra, hogy rákos megbetegedés képződjön a mellükben.


7. Mert jó a szívednek és a csontjaidnak


A kulcs a K2-vitamin. 


Ez a vitamin ugyanis nagy mennyiségben van jelen a savanyú káposztában, ami egyrészt segít csökkenteni a koleszterinszintet és beállítani a vérnyomást a megfelelő szintre, másrészt ez a vitamin segíti a kalcium felszívódását.


Előbbinek köszönhetően a szívünk örvendhet jobb egészségnek, utóbbi miatt pedig a csontjaink lesznek erősebbek és strapabíróbbak.


A lényeg tehát, hogy a savanyú káposzta, és önmagában a káposzta nagyon egészséges, és nagyon jó hatással lehet a szervezetünkre, a kedvünkre, sőt, még a fogyókúránkat is segítheti. 


A megfelelő eredmény eléréséhez az orvosok azt javasolják, mindennap próbáljunk egy kis savanyú káposztát fogyasztani, azzal ugyanis csak jól járhatunk!


A legjobb, ha házilag készítjük el - ha szeretnél receptet, írd meg nekünk kommentben és leírjuk, mi hogyan készítjük el! 


Ha van egy sajátod, megoszthatod azt is itt a cikk alatt, kommentben, mi szívből örülnénk neki! :-)


 

Hivatkozások:


1

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19246412


2

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/


3

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/


4

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/


5

 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23981066/


6

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24780623


7

 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224414002386


8

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980


https://authoritynutrition.com/probiotics-and-brain-health/


10

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3904694/


11

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268643/


12

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16595777


Savanyú-káposzta kép forrása: https://www.flickr.com/photos/stone-soup/14852461299


Felhasznált irodalom 


Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!


TOVÁBBI CIKKEK


Zöldségek, gyümölcsök frissen tartása - tippek és praktikák


Élelmiszerek, élelmiszer ipar 

5 érv, amiért érdemes étrend-kiegészítőket szedni - VIDEÓ


Prebiotikumok, probiotikumok: mi a különbség?


Hajdina - a tökéletes búzapótló


Aminosavak


Borsófehérje: hogyan használhatod, és egyáltalán mire jó?


Aminosavak


A barna rizsfehérje 5 legfőbb előnye: kiknek, miért, hogyan?


Lifehack: Egészséges életmód trükkök - előadás videók

10+1 hazai szuperélelmiszer a hidegebb hónapokra


Netamin Facebook

Netamin Youtube csatorna

Netamin Instagram

Netamin Pinterest


Lépj kapcsolatba velünk!

PARTNEREINK



Foxpost

GLS, Posta

Organikus Egészség Egyesület

Biztonságos Étrend-kiegészítő Program

Elfogadott bankkártyatípusok


TUDJ MEG TÖBBET RÓLUNK

VÁSÁRLÁSI TUDNIVALÓK

AKTUÁLIS


Árukereső.hu


ÉRTESÜLJ

az újdonságokról, akciókról, ingyenes kiszállításról - iratkozz fel hírlevelünkre!


Extra tartalmakat is kérek a növényi alapú (sport)táplálkozásról, életmódról.










https://netamin.hu/cikkek/7-ok-amiert-megeri-gyakrabban-savanyu-kaposztat-fogyasztani