A hasba kerülő víztől felhígul a gyomorsav, ami rosszat tesz az emésztésnek.
Evéskor tehát lehetőleg ne igyunk - tanácsolják sokan.
Ez a közhiedelem azonban egy 2004-es kutatás fényében butaságnak tűnik.
Étteremben megszokott, hogy az ételek mellé valamilyen italt is felszolgálnak.
Sőt ezzel kezdődik az ebéd vagy a vacsora.
Otthon is megszokott, hogy a poharak ott állnak a tányérok mellett.
Ám egészséges dolog ez?
– makacsul tartja magát ugyanis néhol az a hiedelem, hogy a túl sok folyadék felhígítja a gyomorsavat, és ekkor a táplálékot nem tudja feldolgozni az emésztőrendszerünk, sőt még el is tömi a beleinket.
A német Spiegel Online most ennek a tévhitnek járt utána.
Mit tartalmaz az ideális diéta: kevesebb zsírt vagy kevesebb szénhidrátot?
Valójában ugyanis nem erről van szó a lap szerint.
Az emésztőrendszerünk nem egy locsolócső, amelybe csak úgy beömlik a gyomorsav.
Ez utóbbinak az a feladata, hogy elkezdje lebontani a lenyelt táplálékot.
Baktériumok a fehérjéket bontják tovább enzimek segítségével, majd izommozgás révén a gyomorból a belekbe jut a pépes anyag.
Éppen ezek a nem tudatosan végzett izommozgások azok, amelyek a gyomor korgását okozzák, amikor nincs elég feldolgozandó táplálék.
Tudományos tanulmányok, amelyek egyértelműen bizonyítanák, hogy milyen hatással van az evés közbeni vízivás a gyomor savtartalmára, nem léteznek – szögezi le a Spiegel Online.
Ám 2004-ben a kutatók megvizsgálták, hogy a vízivás miként változtatja meg a túlsúlyosak esetében az üres gyomor pH-értékét.
(A pH-érték a savasságot-lúgosságot jelzi – minél alacsonyabb az érték, annál savasabb az adott környezet.)
A kutatók túlsúlyos embereket vizsgáltak, operáció előtti állapotban.
126 páciensnek két órával a műtét előtt 10 milliliter folyadékot adtak.
Ám csak egy részük kapott még plusz 300 milliliter folyadékot.
A két órával későbbi mérések szerint a pH-értéket nem befolyásolta az ivás.
Az üres gyomor pH-értéke egyébként 1 körül alakul.
A semleges kémhatású víz pH-értéke 7-es.
Ha egy nagyon picit már a savasság felé terelődne a 7-es érték közelében egy folyadék, annál a gyomorban lévő savasság - tehát a 7-eshez közeli értéket az 1-eshez viszonyítva - egymilliószor nagyobb.
Evés után a gyomorban a pH-érték 2-4 között mozog, azaz felhígul a gyomorsav.
Ám még mindig elég savas a gyomor ahhoz, hogy a megrágott ételpépet feldolgozza.
Ráadásul a gyomor képes a savasságát „igény szerint” szabályozni:
ha például kitágul, akkor egy visszacsatolási mechanizmus révén további gyomorsavat szállítanak a sejtek a gyomorfalhoz.
Erről Christian Trautwein, a Német Gasztroenterológiai Társaság (DGVS) szakértője beszélt a Spiegel Online-nak.
A rágás is növeli a savtermelődést, akárcsak az ételek illata .
Már a finom ebéd megpillantása vagy az ez utáni sóvárgás is beindítja a savtermelődést.
Az embernek tehát óriási mennyiségű vizet kéne meginnia ahhoz, hogy a gyomorsavat észrevehetően felhígítsa.
Ez azonban azért nem lehetséges, mert a gyomor térfogata, tartalma korlátozott – magyarázza Trautwein.
Igyon nyugodtan étkezés közben!
Egy-másfél liternél általában nem fér bele több.
A szakorvosok boldogok lennének, ha néhány itallal a gyomor savtartalma könnyen csökkenthető lenne.
Manapság ugyanis nem a savhiány, hanem a túlzott savasság okoz inkább gondot sok embernek – ilyenkor panaszkodnak a gyomorégésre .
Különösen rossz hatással van a gyomor savasságára a stressz, az alkohol és a nikotin.
Ezek mindannyian gerjesztik a savtermelődést ugyanis.
A víz, a tea és a cukormentes italok viszont segítik az emésztést, akár előtte, akár evés közben, akár utána isszuk ezeket.
Trautwein ezt is megmagyarázta:
ha a testnek elegendő folyadék áll a rendelkezésére, akkor a belek kevesebb vizet szívnak vissza a testbe.
A gyomorban feldolgozandó ételpép pedig a több folyadék jelenlétében könnyebben mozog az emésztőrendszerünkben.
A vízivás más szempontból is hasznos:
növeli a telítettségérzetet, tehát kevesebb ételt fogyasztunk, ami manapság, amikor a túlsúlyosság komoly gondot okoz, további előny.
Összefoglalva a Spiegel Online megállapítja:
butaság, hogy evés közben ne igyunk.
Sőt ennek az ellentéte igaz:
ha nem cukros üdítőket fogyasztunk vagy alkoholt, akkor a folyadék segíti az emésztést .
Ez is érdekelheti
Gyógynövények, amelyektől jobb az emésztés
Torma:
ízületi panaszokra és megfázás kezelésére
Ha jót akarsz az emésztésednek, ezeket edd júniusban
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/tevhit_hogy_eves_kozben_nem_jo_inni