Tévhit, hogy evés közben nem szabad inni, a tudomány megcáfolta eme állítást



A hasba kerülő víztől felhígul a gyomorsav, ami rosszat tesz az emésztésnek. 

Evéskor tehát lehetőleg ne igyunk - tanácsolják sokan. 

Ez a közhiedelem azonban egy 2004-es kutatás fényében butaságnak tűnik.



Étteremben megszokott, hogy az ételek mellé valamilyen italt is felszolgálnak. 

Sőt ezzel kezdődik az ebéd vagy a vacsora.

Otthon is megszokott, hogy a poharak ott állnak a tányérok mellett. 

Ám egészséges dolog ez?

 – makacsul tartja magát ugyanis néhol az a hiedelem, hogy a túl sok folyadék felhígítja a gyomorsavat, és ekkor a táplálékot nem tudja feldolgozni az emésztőrendszerünk, sőt még el is tömi a beleinket. 


A német Spiegel Online most ennek a tévhitnek járt utána.


Mit tartalmaz az ideális diéta: kevesebb zsírt vagy kevesebb szénhidrátot?


Valójában ugyanis nem erről van szó a lap szerint. 


Az emésztőrendszerünk nem egy locsolócső, amelybe csak úgy beömlik a gyomorsav. 


Ez utóbbinak az a feladata, hogy elkezdje lebontani a lenyelt táplálékot. 

Baktériumok a fehérjéket bontják tovább enzimek segítségével, majd izommozgás révén a gyomorból a belekbe jut a pépes anyag.


Éppen ezek a nem tudatosan végzett izommozgások azok, amelyek a gyomor korgását okozzák, amikor nincs elég feldolgozandó táplálék.


Tudományos tanulmányok, amelyek egyértelműen bizonyítanák, hogy milyen hatással van az evés közbeni vízivás a gyomor savtartalmára, nem léteznek – szögezi le a Spiegel Online. 


Ám 2004-ben a kutatók megvizsgálták, hogy a vízivás miként változtatja meg a túlsúlyosak esetében az üres gyomor pH-értékét. 


(A pH-érték a savasságot-lúgosságot jelzi – minél alacsonyabb az érték, annál savasabb az adott környezet.)


A kutatók túlsúlyos embereket vizsgáltak, operáció előtti állapotban. 


126 páciensnek két órával a műtét előtt 10 milliliter folyadékot adtak. 


Ám csak egy részük kapott még plusz 300 milliliter folyadékot. 


A két órával későbbi mérések szerint a pH-értéket nem befolyásolta az ivás.


Az üres gyomor pH-értéke egyébként 1 körül alakul. 


A semleges kémhatású víz pH-értéke 7-es.

Ha egy nagyon picit már a savasság felé terelődne a 7-es érték közelében egy folyadék, annál a gyomorban lévő savasság - tehát a 7-eshez közeli értéket az 1-eshez viszonyítva - egymilliószor nagyobb. 


Evés után a gyomorban a pH-érték 2-4 között mozog, azaz felhígul a gyomorsav.

Ám még mindig elég savas a gyomor ahhoz, hogy a megrágott ételpépet feldolgozza.


Ráadásul a gyomor képes a savasságát „igény szerint” szabályozni: 


ha például kitágul, akkor egy visszacsatolási mechanizmus révén további gyomorsavat szállítanak a sejtek a gyomorfalhoz. 

Erről Christian Trautwein, a Német Gasztroenterológiai Társaság (DGVS) szakértője beszélt a Spiegel Online-nak.


A rágás is növeli a savtermelődést, akárcsak az ételek illata . 

Már a finom ebéd megpillantása vagy az ez utáni sóvárgás is beindítja a savtermelődést. 


Az embernek tehát óriási mennyiségű vizet kéne meginnia ahhoz, hogy a gyomorsavat észrevehetően felhígítsa. 

Ez azonban azért nem lehetséges, mert a gyomor térfogata, tartalma korlátozott – magyarázza Trautwein.


Igyon nyugodtan étkezés közben!

Egy-másfél liternél általában nem fér bele több. 


A szakorvosok boldogok lennének, ha néhány itallal a gyomor savtartalma könnyen csökkenthető lenne. 

Manapság ugyanis nem a savhiány, hanem a túlzott savasság okoz inkább gondot sok embernek – ilyenkor panaszkodnak a gyomorégésre . 

Különösen rossz hatással van a gyomor savasságára a stressz, az alkohol és a nikotin. 

Ezek mindannyian gerjesztik a savtermelődést ugyanis. 

A víz, a tea és a cukormentes italok viszont segítik az emésztést, akár előtte, akár evés közben, akár utána isszuk ezeket.


 Trautwein ezt is megmagyarázta: 

ha a testnek elegendő folyadék áll a rendelkezésére, akkor a belek kevesebb vizet szívnak vissza a testbe. 

A gyomorban feldolgozandó ételpép pedig a több folyadék jelenlétében könnyebben mozog az emésztőrendszerünkben.


A vízivás más szempontból is hasznos:

 növeli a telítettségérzetet, tehát kevesebb ételt fogyasztunk, ami manapság, amikor a túlsúlyosság komoly gondot okoz, további előny.



Összefoglalva a Spiegel Online megállapítja:

 butaság, hogy evés közben ne igyunk. 

Sőt ennek az ellentéte igaz: 

ha nem cukros üdítőket fogyasztunk vagy alkoholt, akkor a folyadék segíti az emésztést .


Ez is érdekelheti

Gyógynövények, amelyektől jobb az emésztés

Torma: 

ízületi panaszokra és megfázás kezelésére

Ha jót akarsz az emésztésednek, ezeket edd júniusban
















https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/tevhit_hogy_eves_kozben_nem_jo_inni