A zöld tea hatásai: Fogyás és érvédelem

 A zöld tea hatásai: Fogyás és érvédelem

Szerző: WEBBeteg szerkesztőség A zöld tea pozitív egészségügyi hatásait számos kutatás és vizsgálat igazolta. A teában lévő hatóanyagok segítenek a fogyásban, rákmegelőző, koleszterinszintet csökkentő, érvédő szerepük is régóta ismert tény az orvoslásban. Zöld tea vagy fekete tea? A fekete teával ellentétben a zöld teát nem erjesztik. Kevéssel a teaszüret után gőzölés, melegítés útján bontják le a tealevelekben megtalálható polifenol-oxidáz enzimet. Az eljárási folyamat miatt az erjedés leáll. A későbbiekben a leveleket formázzák és minőségüknek megfelelően válogatják és szárítják. A minőségi teák feldolgozását kézzel végzik. A ZÖLD TEA HATÁSAIRÓL Zöld tea: Erősíti a csontokat Mégsem szívvédő a zöld tea? Alvási apnoe: a zöldtea segíthet Hogyan hat a teafogyasztás a csontokra? A tea leginkább említésre méltó pozítv egészségügyi hatása összetevőiben rejlik. Antioxidáns hatású vegyületei közül legfontosabbak a polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek, melyek nagy koncentrációban fordulnak elő a teában. Példaként említve egy liter tea megközelítőleg 1 gramm polifenolt tartalmaz. A fekete teával szemben a zöld tea a fent említett előnyös hatású anyagokból valamivel többet tartalmaz, illetve a zöld teában kevesebb koffein található. A zöld tea évezredek óta használatos szere a kínai tradicionális orvostudománynak. Számos jótékony hatása ismert. Segíti a vércukor regulációját, antidiabetikus hatással rendelkezik, cukorbetegeknek javallott a fogyasztása. A daganatos betegségek megelőzésében is nagy jelentőséget tulajdonítanak, a benne lévő epigallocatechin-gallátnak (EGCG), mely a polifenolok családjába tartozik. Zöld tea és anyagcsere - A fogyásban is segíthet A zöld teában lévő epigallocatechin-gallát állatkísérletekben már bebizonyította jótékony hatását az elhízás kialakulásának megelőzésében is, hiszen az epigallocatechin-gallátot fogyasztó csoportban a kontrollcsoporthoz képest egyértelmű összefüggés volt kimutatható a zöld tea hatóanyagának fogyasztása és a kisebb testtömeg, az alacsonyabb koleszterinszint és a kisebb mértékű inzulinrezisztencia között. Az összefüggést a tradicionális kínai orvoslás emberek esetében is igazolta tapasztalati úton. Ezen, a kísérletek során tapasztalt jótékony hatás miatt ideális szer a fogyókúra kiegészítőjeként, bátran javasoljuk mi is pácienseinknek. Azt minden esetben kiemeljük, hogy a zöld teát natúran, lehetőleg cukor és édesítőszer használata nélkül kell fogyasztani. A TEA HATÁSAI AZ ORVOS SZEMÉVEL A teafogyasztás mind állatkísérletekben, mind betegek bevonásával végzett kutatásokban gátolta a rákmegelőző állapotok valódi rosszindulatú daganattá való kialakulásának folyamatát. Egy vizsgálat szerint azon személyek között, akik napi 3,75 dl teánál többet fogyasztottak, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása. Számos egyéb vizsgálat hozott hasonló eredményeket. Ezek alapján megállapítható, hogy a teafogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek, a magas vérnyomás kialakulását. Átfogó, összegző, több kutatás eredményeit magában foglaló elemzések szerint a szívinfarktus előfordulása 11 százalékkal alacsonyabb azon személyek körében, akik naponta legalább 3-szor fogyasztanak teát. Leírták a teafogyasztás koleszterinszintet csökkentő hatását is. Kutatások a tea hatásairól>> (WEBBeteg szerkesztőség, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)




https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/9477/a-zold-tea-hatasai-fogyas-es-ervedelem