Miért érdemes zabkását enni?

 


Én általában reggelire szoktam enni, mert sokáig eltelít laktat, zsírt éget.




Elinte félkész zabkásával kísérleteztem, de mivel magas a cukortartalma és

csak kevés, 1-2 ízet szerettem. A teljes kiörlésű változatát szeretem, béltisztító,

lassúbb felszívódásu, később leszek éhes, mint az alacsonyabb rostartalmú változatától.

Elkezdtem zabpehelyből készíteni, eleinte nem volt könnyű a számomra, hogy

megtalálja hozzá a megfelelő víz, tej arányt. Szeretem fahéjjal, almával,

csokis protein porral, chia maggal, banánnal a tetején enni. Ha felkelés után fogyasztom,

akkor ebédig nem szoktam éhes lenni. Ideális táplálék a magas fehérje, szénhidrát

tartalmának köszönhetően.




Nehéz megunni mert, többféleképen ellehet készíteni, változatos ízesítéssel.

Most pedig 6 gyakori elkészítési hibára hívom fel a figyelmet, hogy mindinkább

az egészségünket tudja szolgálni, a fogyókúrázóknak meg segítse a felesleges súly leadását,

testi egyensúly helyreállítását.

6 OK, AMIÉRT AZ EGÉSZSÉGES ZABKÁSÁD HIZLAL


TE IS AZOK KÖZÉ TARTOZOL, AKINEK A CSIRKEMELL MELLETT A ZABKÁSA A KEDVENC REFORM ÉTELE?


LEGSZÍVESEBBEN MINDEN REGGEL EZT ENNÉD?


NINCS IS JOBB, MINT EGY KIADÓS ZABKÁSÁVAL INDÍTANI A NAPOT, AMELY TELE VAN FEHÉRJÉVEL, ROSTTAL ÉS VASSAL, ÉS AMELLETT, HOGY GONDOSKODIK AZ EGÉSZ NAPOS LENDÜLETRŐL, VÉDI A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZER EGÉSZSÉGÉT IS.


Azonban néhány apró melléfogással könnyedén hizlalóvá teheted az eredetileg diétásnak szánt, reggeli fogást. Most megtudhatod, melyik az a 6 leggyakoribb hiba, amit készítése közben a legtöbben elkövetünk, és hogyan küszöbölheted ki ezeket.


TÚLADAGOLOD A MENNYISÉGET


A zabkása nemcsak nagyon egészséges, de remekül telít, ezért is választják sokan reggelire. Azonban még a legegészségesebb ételeknél is eshetünk abba a hibába, hogy túl sokat eszünk belőle. Ilyenkor már kellemetlen teltségérzetet tapasztalunk, és ne lepődjünk meg, ha az eredetileg diétás zabkása túlzott fogyasztásával plusz kilók rakódnak ránk.


Megoldás: fél csésze natúr zab számít egy adagnak, ennél többre nincs szükséged egy étkezésre. Nem kell aggódni, főzve ez egy teljes csésze zabkásának felel meg. Csalj egy kicsit a tálalással is: rakd kisebb csészébe az elkészült finomságot. Egy teli kis edény sokkal nagyobb adagnak tűnik, mint sok kása egy hatalmas csészében vagy tálkában elbújva.


HIZLALÓ ÉTELEKKEL DÚSÍTOD


Attól, hogy zabkását eszel reggelire, még nem engedheted meg magadnak, hogy egy negyed üveg Nutellát is beletegyél. Nagyon figyelj, hogy mit adsz a zabkásához, mert egy mozdulattal és egy rossz választással könnyedén hizlaló étellé teheted.


Megoldás:


figyelj rá, hogy kizárólag egészségeshozzávalókkal dúsítsd a zabot. A legjobb választás a friss gyümölcs (pl. a bogyós gyümölcsök és az alma), a fahéj és egy kis adag mandula. Ha édes ízre vágysz, keverj bele natúr kakaóport, ami nemcsak cukormentes, de tele van antioxidánssal is.




MINDENFÉLÉT BELETESZEL


Megértjük, hogy szereted a sokféle összetevőt tartalmazó, változatos ételeket, de egy marék mandula, pár szem dió, egy marék mazsola, jó pár kocka cukormentes étcsoki, egy nagy banán, két kanál natúr mogyoróvaj, és máris számtalan extra kalória hozzáadódott, még úgy is, hogy kizárólag egészséges alapanyagokkal dolgoztál.


Megoldás:


ne tegyél a zabkásába 150 kalóriánál több hozzávalót. Mivel a zabkása önmagában is körülbelül 150 kalóriát tartalmaz, a további összetevőkkel így is megfelelő energiatartalma lesz (körülbelül 300 kcal) a nap első étkezésének. Nem számolod a kalóriákat? Képzelj el egy golflabdát, annyi legyen a hozzávalók adagja, és ennél többet ne rakj bele. Hidd el, nincs szükség rá, hogy akár 5-7 labdányi finomsággal terheld a gyomrod.


TÚL SOK ZSÍRT ADSZ HOZZÁ


A köztudatban az él, hogy az igazán finom és krémes zabkása tejjel készül, és nem lesz elég finom, illetve telítő, ha vízzel készíted. Azonban, ha tejes zabkását eszel, amihez még olajos magvakat, vagy avokádót adsz, akár az egész napi ajánlott zsírmennyiséged is túllépheted egyetlen étkezéssel.


Megoldás:


készítsd vízzel a zabkását, és ha nagyon hiányolod a tejet, épp csak pár löttyintésnyit adj hozzá. Ha mégis tejjel vagy mandulatejjel készíted, figyelj rá, hogy a többi hozzávaló zsírszegény legyen.


NINCS IDŐD ELKÉSZÍTENI, EMIATT AZ INSTANT VÁLTOZATOT ESZED


Azt hiszed az instant változat is ugyanolyan egészséges, csak éppen gyorsabban megvan?


Tévedsz, ugyanis a legtöbb gyártó egy sima almás-fahéjas zabkásához is rengeteg cukrot ad. Nem hiszel nekünk? Nézd csak meg a zacskón feltüntetett cukortartalmat! Ráadásul ezek a mesterséges alapanyagokat is jócskán tartalmazó, kész zabkásák kevésbé telítenek, illetve hirtelen megemelik a vércukorszintet, emiatt a további étkezéseknél túlevést eredményeznek.


Megoldás:


ne sajnáld azt a néhány percet, készítsd el a zabkásád házilag. Így garantáltan cukor- és mesterséges adalékanyagoktól mentes lesz. A legjobb, ha már előző este gondoskodsz a reggelidről, így az ízek is összeérnek a hűtőben, és még finomabb lesz kedvenc egészséges ételed.


NÁDCUKORRAL VAGY MÉZZEL ÉDESÍTED


Ha otthon készíted a zabpelyhet, valószínűleg eszedbe sem jut, hogy cukrot adj hozzá. Azonban a nádcukor, a méz és a juharszirup ugyanúgy cukrok, akkor is, ha egészségesebben hangzanak. Emésztéskor a szervezet majdnem ugyanúgy használja őket fel, mint a normál finomított cukrot.


Megoldás:


édesíts természetes módon, adj a zabkásához egy fél banánt. Így az üres kalóriák helyett káliumhoz, magnéziumhoz és rosthoz jut a szervezeted. De egy kis fahéjjal vagy őrölt vaníliával is édesíthetsz szinte kalóriamentesen.



https://wellandfit.hu/dieta/2020-09/6-ok-amiert-az-egeszseges-zabkasad-hizlal/