Az egészséges táplálkozás 12 pontja

 Az egészséges táplálkozás 12 pontja


Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok 


- akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk. 


Ezért segítségképpen egy tizenkét pontos listát állítottunk össze.


Mi az egészséges táplálkozás lényege?






Sokan, sokféleképpen próbálták már meg összefoglalni, hol rosszul, hol jól. 


A hozzáférhető irodalom is hol jó, hol furcsa, egymásnak ellentmondó tanácsokat ad, sőt néha szakirodalomnak is nehezen nevezhető. 


Mindenki szeretne egészségesen élni és táplálkozni , azonban konkrét tanácsok nélkül ez bizony nehezen sikerülhet, hiszen nem lehet mindenki képzett egészségügyi szakember.



Éjjel- nappal gyomorégési panaszok nélkül 


Nyolc egészséges élelmiszer trend 


Az egészséges táplálkozás folyamatosan fejlődik, állandóan új trendek jelennek meg. Idén például igen népszerűvé váltak a célzott diéták , amelyek például a jobb alvást, a gyulladáscsökkentést vagy éppen a hangulatjavítást célozzák.


Sokan, sokféleképpen értelmezik az egészséges életmódot


Most pedig vegyük sorra, hogy a tudatosabb,

tudományosabb táplálkozás megvalósításához

mi mindenre célszerű oda figyelni, hogy

életünk minél inkább betegség mentes legyen,

ugyanakkor folyamatosan javuljon a hangulatunk,

egészségünk, fittségünk nem utolsó

sorban minél inkább fékezzük az öregedési,

elhasználódási folyamatainkat.


Minden nap fejlesszük az egészséges élet

móddal, táplálkozással kapcsolatos

tudásunkat is.


A környezetünkben élőkkel, dolgozókat

is vonjuk be a fittségi tevékenységünkbe.


Így kölcsönösen segíthetjük egymást

az egyre gyorsulóbb, elmélyülőbb haladásban.



1. Fontos a változatosság


Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. 


Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink. 


A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.


2. Kerüljük a zsírt!


Együnk kevésbé zsíros ételeket : 


a főzéshez, sütéshez inkább használjunk olíva olajat. 


Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülőfoglalkozásúak számára. 


Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. 


Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.


3. Csökkentsük a só mennyiségét!


Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk : 


a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. 


Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. 


A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat. 


Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk.


4. Figyeljünk oda az édességfogyasztásra


Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. 


Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. 


Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet, természetes édesítőszereket (nyírfacukrot, sztíviát). Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. 


A kávéba, teába - ha egyáltalán szükséges - inkább mesterséges édesítőszert tegyünk. 


Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére.


5. Tejtermékekre fel!


Naponta fogyasszunk savanyított tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). 


A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.


6. Gyümölcsök mindenek előtt


Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.



7. A gabonák és a köretek is számítanak


Asztalunkra mindig kerüljön teljes kiőrlésű gabonából készült vagy barna kenyér.


Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségféléket válasszuk a burgonya, tészta helyett. 


Használjunk olyan gabonákat, amelyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal telítettek: köles, hajdina, zab stb.


Ezért egészségesek a teljes kiőrlésű gabonák 


A teljes kiőrlésű gabonák kiemelkedő szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban. 


Fontos forrásai a tápanyagoknak és fito-védő anyagoknak, melyek a legtöbb ember étrendjében hiányos mennyiségben találhatóak.


8. Napi 4-5 étkezés javasolt


Naponta négyszer-ötször étkezzünk. 


Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: 


minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. 


Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. 


A főtt ételeket elkészítésük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig. 


Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.


9. Igyunk eleget!


A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható . 


Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket. 


Gyermekeknél a legkisebb mennyiségben is tilosak.


10. Vannak tiltott ételek?


A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. 


Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! 


Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya.


Mérsékelt fogyasztásra javasolt: 


nem zsíros húsok és húskészítmények , zsírszegény tej és tejtermékek, zsiradékok (célszerű a zsír helyett az olaj, a vaj helyett a margarin), tojás, tészta, száraz hüvelyesek. 


Kerülni javasolt: 


édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor. 


Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.


11. Kerüljük a vörös húsokat!


A vörös húsokat (marha, sertés) kerüljük, részesítsük előnyben a fehér húsokat: hal , szárnyas. 


A halak elkészítésében remek receptekkel gazdagította a gasztronómia világát a mediterrán konyha, amelyik nem paníroz, hanem olívaolajon, gyors hevítéssel készíti el a fogásokat.


12. A mozgás nagyon fontos


A helyes táplálkozás esetén sem hanyagolható el a rendszeres testmozgás és a súlykontroll. 


Az energia- és tápanyag-felhasználásra egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: 


a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.


Ez is érdekelheti


EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS


8 aranyszabály az egészségesebb életért


5 táplálkozási mítosz, amit ideje lenne elfelejtenünk 


- üzeni a dietetikus


EGÉSZSÉGES FOGYÁS


Mégsem a kalóriákon múlik a mesés alak


A WHO vészharangot kongat: milliárdok életét veszélyeztetik ezek az anyagok


TRANSZZSÍROK


A WHO vészharangot kongat: 


milliárdok életét veszélyeztetik ezek az anyagok


Amikor az egészséges táplálkozás a betegség 


Az orthorexiában szenvedők az egészséges étkezés megszállottjai, a jelenséget itthon bio- vagy beteges egészségmániaként is emlegetik. 


Itt írtunk róla korábban.



ZSÍRSZEGÉNY ÉTREND SZÍVBARÁT 


ÉTREND EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS


A citromos víz fantasztikus hatásai


Így előzhetjük meg a HPV-fertőzést


Így lett a tavaszi megfázásból hüvelygomba


Intim gondok: van egyszerű és hatékony segítség


A nőiességeddel lehet gond, ha ezt tapasztalod


Ide vezet a tartós stressz


Pozitív HPV-szűrés: 


nem egyértelmű rákdiagnózis (x)


Fogamzásgátlás: erre mindenképp figyelj!


Laborértékek, amelyek rákot jeleznek


https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/az_egeszseges_taplalkozas_12_pontja