Churros -NEM CSAK A KALÓRIÁK MIATT FONTOS: MIÉRT NE SÜSSÜNK GYAKRAN OLAJBAN?

 

Churros







Hozzávalók:


1,5 dl víz


50g vaj


1,5 dl liszt


2 tojás


Olaj a sütéshez


100g olvasztott csokoládé


Melegítsük a vizet és a vajat egy serpenyőben alacsony tűzön.


A liszttel keverjük össze, amíg nem kapunk egy ragacsos tésztát.


Hűlés után hagyjuk körülbelül 2 percig pihenni.


Ezután egy-egy tojást  keverjünk hozzá. 


Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat kb. 180 fokra. 


Kiterítjük a churrosokat, és aranybarnára sütjük. 


Ezután mártjuk őket a csokoládéba.


https://vm.tiktok.com/ZGJcP8KGD/


NEM CSAK A KALÓRIÁK MIATT FONTOS: MIÉRT NE SÜSSÜNK GYAKRAN OLAJBAN?


olajban sütés


A vasárnapi rántott hús és sült krumpli miatt az olaj is az étkezéseink része lett. Nem az étellel van a gond, hanem azzal, hogy a bő olajban sütés bizony nem tartozik a legegészségesebb tevékenységek közé.


Bár a családomban nem volt kötelező fogás a rántott hús, én is elég gyakran ettem bő olajban vagy akár zsírban készült ételeket. 


A mai napig imádom a lángost, és az bizony tömény zsiradék és szénhidrát. 


Ennek ellenére mértékkel ez is fogyasztható. 


A bő olajban sütés kockázataA bő olajban sütés húsz százalékkal növeli meg az ételek zsírtartalmát, a vitamintartalmát pedig csökkenti. 


Ezért a rántott zöldségek sem egészségesek, bármilyen - nyers vagy párolt állapotban vitamindús - zöldséget is panírozunk be. 


A zsiradékban sült ételekkel sokkal több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mintha főzve vagy grillezve ennénk.


A szervezetünk a fel nem használt mennyiséget pedig szépen elraktározza. 


A magas zsírbevitel, egész pontosan a transzzsír bevitel szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, agyvérzéshez, elhízáshoz és daganatos betegségekhez is vezet, valamint növeli a rossz koleszterin és csökkenti a jó koleszterin szintjét a vérben. 


Mik azok a transzzsírok?


Kutatások szerint egy felnőtt napi transzzsír bevitele 


- 2000 kalóriás napi energiabevitellel számolva - nem haladhatja meg a 2 grammot. 


A transzzsírok a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek, illetve akkor, amikor növényi olajokban sütünk. 


Magyarországon a mai napig nem kötelező feltüntetni az élelmiszereken a transzzsír mennyiségét. 


Ha a címkén azt látjuk, hogy részben vagy teljesen hidrogénezett növényi olajokat tartalmaz, az adott ételnek nagy eséllyel magas a transzzsírtartalma, ezeket mértékkel fogyasszuk. 


2015 óta egyébként az összes zsírtartalom maximum két százalékára korlátozták az élelmiszerekben a transzzsírsavak mértékét. 


Süssünk okosanKorábban óva intettek attól, hogy állati zsiradékkal süssünk, a disznózsír egyenesen tiltólistás volt. 


Helyette a napraforgóolajat ajánlották, mert annak magasabb a telítetlen zsírsav-tartalma. 


Pedig az egészséges szervezetnek szüksége van egy kevés telített zsírsavra is, úgyhogy egyáltalán nem ördögtől való az állati eredetű zsiradék.


Akinek magas a koleszterinszintje, disznózsír helyett használjon kókuszzsírt, mert az nem tartalmaz koleszterint. 


Érdemes csökkenteni a felhasznált olaj vagy zsiradék mennyiségét is, használhatunk például spray-t. 


Érdemes jó minőségű, például teflon- vagy kerámiaserpenyőt használni, bevezetni a sütőzacskót, sütőpapírt. 


Pici változtatással a rántott hús is tökéletes lesz sütőben sütve.


Ha mégis a bő olajban sütést választjuk, akkor ne várjuk meg, amíg az olaj túl forró lesz, megég, de ne is tegyük hideg olajba, mert akkor megszívja magát az étel. 


Ha kivettük, itassuk le róla a felesleges zsiradékot. 


Vigyázzunk, hogy a panír se legyen túlságosan sötét, megpörkölődött. 


FEMINA


Izgalmas zöldborsóleves reszelt sajttal: 


a szeretett recept kicsit más formában


DÍVÁNY


Magyar orvosoknak köszönhetően már korán felismerhető ez a veszélyes betegség


FEMINA


Héjában sült krumpli sonkás töltelékkel: 


a krém finom és selymes benne


DÍVÁNY


Javítja az agyműködést és boldogabbá tesz, ha ezt nézed


DÍVÁNY


Ez a lenézett bébiétel lehet fogyókúrás és szíverősítő felnőttcsemege is


OLVASD EL EZT IS!


Így nem fut ki a víz a fazékból: 


ez az egyszerű trükk az internet sztárja


TECHNOLÓGIA


Így nem fut ki a víz a fazékból: 


ez az egyszerű trükk az internet sztárja


6 trükk zöldség- és gyümölcspucoláshoz: 


így csináld gyorsan és hatékonyan


TECHNOLÓGIA


6 trükk zöldség- és gyümölcspucoláshoz: 


így csináld gyorsan és hatékonyan


Almatárolási tippek: 


hónapokig friss és ropogós marad a gyümölcs


EZT IS SZERETJÜK


Ízletes fasírt aranybarna bundában: 


a masszába sárgarépa is kerül


SÓBORS


Ízletes fasírt aranybarna bundában: 


a masszába sárgarépa is kerül


25 perces csokitorta egyszerű kevert tésztából: 


ha gyorsan ennél valami édeset...


Készülj fel a fügeszezonra: 


6 kedvenc receptünket mutatjuk


SÓBORS


Készülj fel a fügeszezonra: 


6 kedvenc receptünket mutatjuk


FEMINA


Zabpelyhes-túrós süti egyszerű kevert tésztából: 


így készítve az emésztésnek is jót tesz


SÓBORS


Mutatós csokis-körtés süti: 


mandulaliszttel készül a finomság


https://sobors.hu/technologia/miert-ne-sussunk-sokszor-olajban/